Rakennuslain muutos

Uusi rakentamislaki tuli vuoden alussa voimaan. Laki tuo mukanaan merkittäviä muutoksia Suomen rakennusalaan. Keskeisimpiä uudistuksia ovat:

1. Vähähiilisen rakentamisen edistäminen

Laki asettaa vaatimuksia rakennusten hiilijalanjäljen arvioinnille ja vähentämiselle koko elinkaaren ajalta. Tavoitteena on vähentää rakentamisen ja rakennusten käytön aiheuttamia ilmastopäästöjä.

2. Kiertotalouden periaatteiden vahvistaminen

Rakennushankkeissa korostetaan materiaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Tämä edellyttää purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitysten laatimista, mikä tehostaa resurssien kestävää käyttöä.

3. Rakentamisen lupakäytäntöjen uudistaminen

Lupamenettelyjä yksinkertaistetaan erityisesti pienten rakennushankkeiden osalta. Esimerkiksi tiettyjen pienten rakennusten ja katosten rakentaminen voi jatkossa olla mahdollista ilman erillistä lupaa, mikäli ne ovat kaavan mukaisia.

4. Digitaalisten tietojärjestelmien käyttöönotto

Laki edistää digitaalisten työkalujen ja tietomallien käyttöä rakentamisessa, mikä parantaa suunnittelun ja lupaprosessien tehokkuutta sekä läpinäkyvyyttä.

5. Purkamislupien sääntelyn tarkentaminen

Rakennusten purkamista koskevia säännöksiä selkeytetään. Purkaminen on sallittua, ellei rakennus ole suojeltu tai kaava estä purkamista. Vanhojen kaavojen osalta huomioidaan niiden ajantasaisuus purkulupia myönnettäessä.

Nämä muutokset heijastavat eduskunnan pyrkimystä edistää kestävää kehitystä, vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta rakentamisessa sekä parantaa lupaprosessien sujuvuutta ja digitaalisten työkalujen hyödyntämistä alalla.

Lisää rakennuslaista:


Mitä voi rakentaa ilman lupaa ja mitä ei

Lupaa edellyttävien rakentamishankkeiden kynnystä nostetaan siten, että esimerkiksi alle 30 neliön varaston tai pihasaunan voi rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset sekä rantarakentamisen säännökset täyttyvät. Kaikki rakennukset kuluttavat jatkossakin tontin rakennusoikeutta.

HUOM! Kannattaa tutustua kunnan rakennusjärjestykseen ennen hankkeen aloittamista.


Rakentamislupaa edellyttää 1. tammikuuta 2025 alkaen:

- asuinrakennus

- kooltaan vähintään 30 neliömetrin tai 120 kuutiometrin suuruinen talousrakennus

- kooltaan vähintään 50 neliömetrin suuruinen katos

- yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä

- vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu

- vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite

- energiakaivo

- erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.

Muiden kuin edellä mainittujen rakennushankkeiden osalta kunta voi rakennusjärjestyksessä määrätä, ettei lupaa tarvita, jos hanke on vähäinen.

Rakennuslupien käsittelyajat ja valitusoikeudet

Uuden rakentamislain mukaiset rakennuslupien käsittelyajat ja valitusoikeudet sisältävät seuraavat keskeiset muutokset:

1. Rakennuslupapäätösten käsittelyajat

Lupapäätöksen lainvoimaisuus:

Rakennuslupapäätös tulee lainvoimaiseksi 30 päivän valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei ole valitettu.

Tiedoksianto:

Päätöksen tiedoksiantoajaksi on määritelty 7 päivää, jonka aikana osalliset saavat tiedon tehdystä päätöksestä. Tämä on huomioitava erityisesti aikataulutuksessa.

2. Valitusoikeuden rajaaminen
Valitusoikeuden kohteet:

Uudessa laissa valitusoikeus rajataan koskemaan erityisesti niitä tahoja, joilla on suora oikeusvaikutus päätökseen, esimerkiksi maanomistajat ja hankkeesta suoraan vaikutuksen alaiset naapurit.

Museoviranomaiset:

Museoviranomaisten valitusoikeutta rajoitetaan siten, että se koskee vain valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä rakennus- ja ympäristökohteita. Tämä vähentää valitusprosessien laajuutta vähemmän merkittävissä tapauksissa.

3. Vaikutukset rakentajille

Rakennuttajien ja rakentajien tulee varautua siihen, että mahdolliset valitukset voivat viivästyttää hankkeen etenemistä. Valitusten käsittely vie aikaa, mutta lain rajaukset pyrkivät vähentämään perusteettomia valituksia ja nopeuttamaan luvan käsittelyä.

Nämä muutokset on suunniteltu tehostamaan lupakäsittelyjä ja selkeyttämään oikeussuojakeinoja osallisille. Lainvoimaisuus- ja valitusajat edellyttävät rakentajilta huolellista suunnittelua erityisesti aikataulutuksen suhteen.

Pientalot ja kesämökit

Uuden rakentamislain mukaan pientalot ja kesämökit vapautetaan ilmastoselvitysvaatimuksesta. Tämä tarkoittaa, että rakennuslupahakemukseen ei tarvitse liittää erillistä selvitystä rakennuksen hiilijalanjäljestä ja hiilikädenjäljestä.

Tämä vapautus koskee erityisesti pienempiä rakennuskohteita, kuten omakotitaloja, kesämökkejä ja maatalousrakennuksia, jotta kevennetään niiden lupaprosessien hallinnollista taakkaa. Näin pyritään myös tukemaan yksityishenkilöiden rakentamista ja vähentämään siihen liittyvää kustannusrasitetta.

Tarkat säädökset ja poikkeukset löytyvät eduskunnan hyväksymän lain tekstistä, joka määrittelee ilmastoselvitysvelvoitteen kohdentumisen suuriin ja ympäristövaikutuksiltaan merkittäviin hankkeisiin.

HUOM! Kannattaa tutustua kunnan rakennusjärjestykseen ennen hankkeen aloittamista.

Rakennusmääräyksistä selviää mm. etäisyys rajaan, lähimpiin rakennuksiin, rantaan jne.

Voit myös kääntyä meidän puoleemme. Jätä yhteydenottopyyntö tästä.

Piirustusten ja dokumenttien tarve lupavapaissa hankkeissa

Vaikka rakennuslupaa ei tarvita, seuraavat dokumentit voivat silti olla tarpeen:

Sijaintipiirros

Esitetään, että rakennelma on sijoitettu kaavan mukaisesti tontille.

Rakennesuunnitelma

(tarvittaessa): Jos rakentaminen voi vaikuttaa turvallisuuteen tai maankäytön ehtoihin.

Naapurien kuuleminen

Rakentajan on varmistettava, että hanke ei aiheuta haittaa naapureille, vaikka lupa ei olisi tarpeen.

LUE LISÄÄ: RAKENNUSLAIN MUUTOS